Ομάδα έργου

Γιώργος Παπαϊωάννου, Επιστημονικός Υπεύθυνος

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και επικεφαλής της ομάδας γραφικών υπολογιστών του ΟΠΑ. Η έρευνά του επικεντρώνεται σε αλγορίθμους γραφικών υπολογιστών πραγματικού χρόνου, φωτορεαλιστική απόδοση, ανάλυση σχημάτων και επεξεργασία γεωμετρίας. Πήρε πτυχίο Πληροφορικής 4 ετών το 1996 και διδακτορικό δίπλωμα στα γραφικά υπολογιστών και την ανάλυση σχήματος το 2001, και τα δύο από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πριν από την ένταξή του στο ΟΠΑ, εργάστηκε ως ερευνητής σε πολλά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα και ως μηχανικός λογισμικού σε συστήματα εικονικής πραγματικότητας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ο καθηγητής Παπαϊωάννου υπήρξε κύριος ερευνητής για το ΟΠΑ σε πολλά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο, καθώς και σε συνεργασίες Ε&Α με τον βιομηχανικό τομέα. Ο καθηγητής Παπαϊωάννου έχει περισσότερες από 75 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, πρακτικά συνεδρίων και τόμους, με περισσότερες από 1200 αναφορές στο έργο του. Είναι επίσης μέλος των ACM, SIGGRAPH, Eurographics Association και έχει διατελέσει μέλος των επιτροπών προγράμματος πολλών συνεδρίων στους παραπάνω τομείς.
Προσωπικός δικτυακός τόπος: http://graphics.cs.aueb.gr/users/gepap

gepap@aueb.gr

Αγιάτις Μπενάρδου, Συντονίστρια Έργου / ‘Εμπειρη Ερευνήτρια

Η Αγιάτις Μπενάρδου είναι Διευθύντρια του DARIAH-EU, Μεταδιδακτορική Υπότροφος στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Έμπειρη Ερευνήτρια στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας του Ε.Κ. Αθηνά. Έχει διατελέσει Επιστημονική Συνεργάτης στα Τμήματα Επιστήμης της Πληροφορίας και Κριτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και Επισκέπτης Υπότροφος στο Τμήμα Εγγύς Ανατολής του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια. Έχει διατελέσει Υπότροφος Διδασκαλίας στην Ψηφιακή Επιμέλεια στο Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, και έχει συντονίσει το μάθημα για τις Εφαρμογές Ψηφιακών Μεθόδων στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διεξάγει εκτεταμένη έρευνα ως μέλος έργου και υπεύθυνη πακέτων εργασίας στο πλαίσιο διαφόρων πρωτοβουλιών της ΕΕ, όπως τα Preparing DARIAH – the Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities, EHRI (European Holocaust Research Infrastructure), ARIADNE, NeDiMAH, Europeana Cloud, DARIAH-EU, DARIAH- GR, ARK4, #DARIAHTeach και Europeana Research. Σήμερα είναι συν-επικεφαλής του DARIAH-EU VCC2 (σύνδεσμος έρευνας και εκπαίδευσης) και μέλος της ομάδας “ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ”, της Ελληνικής Υποδομής για την Έρευνα και Καινοτομία στις Ψηφιακές Τέχνες, τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τις Γλώσσικές Τεχνολογίες. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην Αρχαία Ιστορία και την Κλασική Αρχαιολογία από το King’s College του Λονδίνου.

agiatis@aueb.gr

Πάνος Κωνσταντόπουλος, Έμπειρος Ερευνητής

Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος είναι Ομ. Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής, πρώην Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στις Ψηφιακές Μεθόδους για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και πρώην Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Πληροφορίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης επικεφαλής της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας, Ινστιτούτο Συστημάτων Διαχείρισης Πληροφοριών, Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”. Προηγουμένως ήταν Καθηγητής και Πρόεδρος στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής του Εργαστηρίου Πληροφοριακών Συστημάτων και του Κέντρου Πολιτισμικής Πληροφορικής, Ινστιτούτο Πληροφορικής, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Hellas. Έχει διατελέσει κύριος ερευνητής σε 40 έργα Ε&Α, σε 13 εκ των οποίων συντονιστής. Έχει διατελέσει συντονιστής του “ΑΠΟΛΛΩΝΙΣ”, της Ελληνικής Υποδομής για την Ψηφιακή Έρευνα και Καινοτομία στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες και τη Γλωσσική Τεχνολογία. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: αναπαράσταση γνώσης και εννοιολογική μοντελοποίηση, μηχανική οντολογιών, σημασιολογική πρόσβαση στην πληροφορία, εξόρυξη διαδικασιών, συστήματα διαχείρισης γνώσης, συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, πολιτιστική πληροφορική, ψηφιακές βιβλιοθήκες, ψηφιακή επιμέλεια και διατήρηση.

panosc@aueb.gr

Άννα Μαρία Δρουμπούκη, Υπεύθυνη Ιστορικής /  Αρχειακής Έρευνας

Η Άννα Μαρία Δρουμπούκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Κατέχει πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας, μεταπτυχιακό στη Μουσειολογία και διδακτορικό στη Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία (όλα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών). Υπήρξε Επισκέπτρια Υπότροφος στο Leibniz Institute for Jewish History and Culture – Simon Dubnow (Λειψία, 2009) και Μεταδιδακτορική Υπότροφος στο Κέντρο Ερευνών Νεότερης Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (2015-16) με θέμα “Επισκευάζοντας το παρελθόν: Αποκατάσταση του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα”. Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Μνημεία της λήθης”. Ίχνη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Πόλις, Αθήνα 2014 (ελληνική έκδοση της διδακτορικής της διατριβής) και του βιβλίου Μια ατέρμονη διαπραγμάτευση: Η αποκατάσταση των ελληνικών εβραϊκών κοινοτήτων και οι γερμανικές αποζημιώσεις, 1945- 1961, Ποταμός, Αθήνα 2019 (ελληνική, επιμελημένη έκδοση της μεταδιδακτορικής της έρευνας). Είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου για τη Μελέτη του Νεοελληνικού Εβραϊσμού, επιστημονική συντονίστρια του ελληνογερμανικού προγράμματος “Μνήμες της Κατοχής στην Ελλάδα” στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (2016-2018) και υπότροφος της Gerda Henkel, που εργάζεται στο πρόγραμμα: “The Shoah and the (re)making of Greek Jewry: Η περίπτωση των Εβραίων της Αθήνας” (2019- 2020, με τον Δρ Philip Carabott). Από το 2020 είναι επιστημονική συνεργάτης του Selma Stern Zentrum Berlin, του Πανεπιστημίου Humboldt.

annmar777@yahoo.gr

Δημήτρης Χριστόπουλος, Έμπειρος Προγραμματιστής

Ο Δημήτριος Χριστόπουλος είναι κάτοχος πτυχίου και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Μηχανική Υπολογιστών και Πληροφορική από το Πανεπιστήμιο Πατρών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στα Γραφικά Υπολογιστών και την Εικονική Πραγματικότητα από το Πανεπιστήμιο του Hull, Ηνωμένο Βασίλειο.Διαθέτει 20+ χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στα τρισδιάστατα γραφικά, σε παραγωγές εικονικής πραγματικότητας που κυμαίνονται από μικρά προσωπικά συστήματα εικονικής πραγματικότητας (VR) μέχρι μεγάλα κέντρα VR μεγέθους θόλου, καθώς και σε εφαρμογές επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας που αναπτύχθηκαν για μουσεία, βιομηχανικούς συνεργάτες, πανεπιστήμια και ερευνητικά προγράμματα. Ειδικεύεται στην Πολιτιστική Κληρονομιά και είναι μέλος του Τμήματος Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, αναπτύσσοντας εκπαιδευτικές εμπειρίες για θόλους VR. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ανόβερο της Γερμανίας και έχει άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας. Τα προσωπικά του ενδιαφέροντα είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Αρκαδίας, της Μεγαλόπολης, των Φαλαισιών της Πελοποννήσου. Είναι πρόεδρος της Ακοβίτικης Εταιρείας Αθηνών με ενεργή συμμετοχή στα πολιτιστικά και πολιτικά προγράμματα των Δήμων της Μεγαλόπολης που αφορούν την περιοχή των Φαλαισιών.

dimi_christop@yahoo.com

Μαρία Ηλβανίδου, Ερευνήτρια

Η Μαρία Ηλβανίδου είναι ειδικός στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Κατέχει πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Πολιτιστική Πληροφορική και τη Διαχείριση Κληρονομιάς από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει συνεργαστεί με αρχεία που διατηρούν συλλογές για τη δεκαετία 1940-1950. Έχει επίσης ασχοληθεί εκτενώς με την καταγραφή, τεκμηρίωση και ψηφιακή επιμέλεια αρχειακού υλικού που σχετίζεται με την πολιτιστική κληρονομιά στο Εθνικό Αρχείο Μνημείων. Τον τελευταίο καιρό εργάζεται σε διάφορα έργα που διερευνούν, τεκμηριώνουν και επικοινωνούν τις αξίες και τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω προηγμένων ψηφιακών εργαλείων και πλατφορμών στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας / ΙΠΣΥ, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά. Προηγουμένως συμμετείχε σε έργα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, της Ακαδημίας Αθηνών, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών/Ίδρύμα Έρευνας και Τεχνολογίας.

milvanidou@aueb.gr

Γιώργος Γούσης, Εικονογράφος / Σεναριογράφος

Ο Γιώργος Γούσης (1986) γεννήθηκε στην Αθήνα και εργάζεται ως δημιουργός κόμικς και σκηνοθέτης. Το 2012 κυκλοφόρησε τη συλλογή διηγημάτων “Αθώοι καιροί” (Εκδόσεις ΚΨΜ), ενώ το 2016 διασκεύασε το ελληνικό αναγεννησιακό επικό ποίημα “Ερωτόκριτος” του Βιτσέντζου Κορνάρου σε κόμικς (Εκδόσεις Polaris) και κέρδισε πέντε βραβεία από την Ελληνική Ακαδημία Κόμικς. Από το 2017 έως το 2019 ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού για κόμικς “Blue Comet”. Το 2019 δημιούργησε το “Φεστιβάλ”, ένα κόμικ 180 σελίδων, το οποίο του ανέθεσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για να αποτελέσει την επετειακή έκδοση για τα 60 χρόνια του φεστιβάλ. Το 2018 ήταν ο σχεδιαστής παραγωγής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους “Ίσκιωμα” (Faliro House Productions), ενώ το 2019 έκανε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης με το ντοκιμαντέρ “Ο παλαιστής των χεριών” και κέρδισε το βραβείο 2ης καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και το βραβείο IRIS για το καλύτερο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του 2020 από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

gogosgousis@gmail.com

Βίκη Ντρίτσου, Έμπειρη Ερευνήτρια

Η Βίκη Ντρίτσου είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και επιστημονική συνεργάτης στη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας / ΙΠΣΥ, Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά. Κατέχει πτυχίο Πληροφορικής, μεταπτυχιακό στα Πληροφοριακά Συστήματα και διδακτορικό δίπλωμα στην Πληροφορική, και τα τρία από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικός συνεργάτης σε πολλά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα ως ειδικός σε τεχνολογίες σημασιολογικού ιστού, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από το 2019 διατελεί Συνεργάτης Διδασκαλίας στη Μοντελοποίηση Συστημάτων και Οργάνωση Γνώσης στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τιις βάσεις γνώσης, τη σημασιολογική οργάνωση και πρόσβαση στην πληροφορία, τα συστήματα αναπαράστασης και διαχείρισης γνώσης, τις ροές εργασίας και την εννοιολογική μοντελοποίηση.

vdritsou@aueb.gr

Γιάννης Ράγκος, Σεναριογράφος

Ο Γιάννης Ράγκος γεννήθηκε το 1966. Είναι συγγραφέας και ανεξάρτητος δημοσιογράφος με έδρα την Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει μη μυθοπλαστικά βιβλία, αστυνομικά μυθιστορήματα και πολλά αστυνομικά διηγήματα, καθώς και δοκίμια για την αστυνομική λογοτεχνία. Πολλά από τα αστυνομικά διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα γαλλικά και τα τουρκικά και έχουν μεταδοθεί σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχει επίσης γράψει πρωτότυπα σενάρια για ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και κόμικς και δύο θεατρικά έργα. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Εγκλήματος (ΕΛΣΑΛ) και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων Εγκλήματος (IACW).

ragos_i@freelancers.gr

Σπήλιος Σπηλιόπουλος, Βοηθός Προγραμματιστής

Ο Σπήλιος Σπηλιόπουλος είναι μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Πληροφορίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2014. Είναι κάτοχος πτυχίου BSc (Hons) στην Πληροφορική και μεταπτυχιακού τίτλου MSc στις Επιστήμες Αποφάσεων με εξειδίκευση στο ηλεκτρονικό εμπόριο από το ΟΠΑ. Προσφέρει υποστηρικτικό διδακτικό έργο στα μαθήματα Σχεδιασμός Ψηφιακών Συστημάτων, Ανάλυση Πληροφοριακών Συστημάτων, Εννοιολογική Μοντελοποίηση Συστημάτων και Προγραμματισμός με C++ του Τμήματος Πληροφορικής. Διδάσκει επίσης Προγραμματισμό με Python στο ΠΜΣ Ψηφιακές Μέθοδοι για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Έχει εργαστεί σε διάφορα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και ήταν μέλος του διοικητικού προσωπικού του ΟΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στον τομέα των διαδικτυακών πληροφοριακών συστημάτων, των διαδικτυακών υπηρεσιών και των βάσεων δεδομένων.

spilios@aueb.gr